O Hudi lukni
Huda lukna je spletni generator idej, nasvetov ter drugačnih in inovativnih pogledov na urejanje, modifikacijo ali "pimpanje" doma. V Hudi lukni vas bomo zasuli s članki, predstavitvami, intervjuji, foto reportažami ter z vsem, kar diši po domovanju. Pa kar naprej, nič se sezuvat.

Čarobno domovanje v družbi Škofjeloških hribov

  • gorski vikend, hiša, kamin, krušna peč, labradorec, narava, rustikalno, stanovanje, stari vrh

Ko se včasih peljete na izlet, tam daleč, sredi ničesar zagledate hišo in si rečete “kdo bi živel tako daleč od civilizacije?”, no, točno tam smo za vas našli novo hišo.

Untitled_Panorama2

Na Starem vrhu, dva ovinka višje od smučišča, na meji gozda in travnikov stoji hiša, ravno prav skrita pred očmi ljudi. Dvonadstropna zgradba, z ogromno teraso s pogledom na vrhove dreves in malim travnikom, popolnim za rojstnodnevne piknike. Iz vikenda ob smučišču sta lastnika ustvarila prijeten dom, kjer sedaj živita s psičko Prudence in mačkom Žaretom.

Ob vstopu v notranjost takoj zadiši po krušni peči in sveže pečenem kruhu. Levo zavijemo v dnevno sobo, desno pa se povzpnemo po stopnicah v zgornje nadstropje. Odprta galerija, kjer je prostora za spalnico, kopalnico ter pisalno mizo in dve knjižni omari, pušča prost pogled na spodnje nadstropje, kjer lastnika preživljata večino prostega časa.

DSC_0223

DSC_0226

Večji prostor je namenjen jedilnici in dnevni sobi, oboje pa greje stara avstrijska krušna peč in odprt kamin. Ta prostor je deloma razdeljen, dnevna soba je spuščena za par stopnic, kjer na belem kavču zadovoljno prede maček, na stari komodi pa stoji televizija.

DSC_0215

DSC_0141

DSC_0108

Skozi okna, ki se razprostirajo čez celotno dolžino teh prostorov, prihaja sončna svetloba, ki je še kako zaželjena v prihajajočih zimskih dneh. Na veliki terasi rastejo še zadnji pozabljeni češnjevi paradižniki, pogled pa nam zastirajo drevesa v jesenskih barvah.

DSC_0253

Iz kuhinje, kjer se lastnika redno sukata, redno prihajajo dobrote. Ravno prav velika, svetla kuhinja se ponaša z debelim, robustnim lesenim pultom, ki v kombinaciji z rustikalnimi ploščicami ustvari prijetno gorsko kuhinjico iz katere konstantno po nečem diši.

DSC_0154

DSC_0172

Ko se spustimo po stopnicah, pridemo v spodnje nadstropje, ki sestoji iz majhne shrambe in garaže, savne ter sobe za goste, oblečene v topel les, kjer se gostje počutijo zares domače.

Skozi celotno hišo zasledimo, kako se gorski dekor prejšnjih vikend lastnikov meša z detajli novih lastnikov. Rustikalnost in grobost prostora tako omilita z osebnim dotikom. Ne manjka pisanih in toplih dodatkov, lesenih glasbil, ki visijo na stenah, okvirjenih fotografij otrok, starih čestitk in slik Gustava Klimta.

DSC_0201

DSC_0246

DSC_0091

In če se boste še kdaj spraševali, komu se ljubi živet tako daleč od civilizacije, se spomnite na to hišo in pomislite, če ne bi kdaj 30 m² velikega stanovanja sredi blokovskega naselja, raje zamenjali za daljšo vožnjo do pravega doma sredi narave.

 

 

 

0 Komentarji