O Hudi lukni
Huda lukna je spletni generator idej, nasvetov ter drugačnih in inovativnih pogledov na urejanje, modifikacijo ali "pimpanje" doma. V Hudi lukni vas bomo zasuli s članki, predstavitvami, intervjuji, foto reportažami ter z vsem, kar diši po domovanju. Pa kar naprej, nič se sezuvat.

Drobno življenje

  • boston, dekor, drobno življenje, hišica na drevesu, hudalukna, koče, les, Mizuishi Architect Atelier, notranje oblikovanje, robin falck, stanovanje, szymon hanczar, tiny living

Če ste si kdaj zaželeli, da bi lahko izklopili mobitel, vrgli računalnik čez najbližje okno, na bolšjem trgu prodali vaše skrbi in se podali nekam stran, potem je ta članek za vas. Tiny living ali amatersko prevedeno, drobno življenje, je trend, kjer se osvobodimo vseh nezaželjenih stvari. Tiny living je ugodna odločitev, finančno pametna, poleg tega pa vam zagotavlja, da ste obkroženi samo s stvarmi, ki vas osrečujejo. Stvari se preprosto znebite, še raje podarite. Sami veste, da tistih božičnih okraskov že od leta 2003 niste uporabili, vaše otroške smučarske opreme in škatle s puzlami pa bo mogoče še kdo vesel.

Čez lužo se pojavljajo ideje, kje in kako živeti drobceno življenje.

 

To poletje se je podjetje iz Kalifornije Monarch Tiny Homes predstavilo z mobilnimi mikro drobnimi domovi, ki pa niso dokončani. Narejena je sama struktura, inštalacije, voda, elektrika, plin, vam ostane najbolj zanimivo opravilo, notranja oprema! Vse skupaj vas pride “le” 19,000 evrov.

monarch_tiny_homes-micro-homes

monarch_tiny_homes-micro-living

 

Getaway, bostonsko podjetje je ustvarilo drobno, 15m² hišo na kolesih. Opremljena je z udobno zakonsko posteljo, štedilnikom, toaleto, tušem in (najpomembnejše) klasičnimi romani ter namiznimi igrami za pravo doživetje koče. Tudi sami si lahko rezervirate sproščujoč dopust, hišice so od Bostona oddaljene pribljižno dve uri, točno destinacijo pa izveste šele 24 ur pred odhodom. Avantura!

Getaway_Kitchen_micro-living

 

Naslednja drobna hiša je locirana v Portlandu, zgrajena leta 2012 kot celosten DIY/Naredi si sam projekt. Materijali, iz katerih je hiša ustvarjena, so rešeni ali reciklirani. Okna koče so bila včasih del starega skednja na konjski farmi, lesena tla iz tikovine so bila rešena iz propadlega gradbišča, štedilnik in hladilnik pa je prispeval Hood River History muzej. Tukaj lahko preizkusite, če je tiny living prava stvar za vas. Na voljo je za 127 evrov na noč, preko Airbnb.

Portland-tiny-house-micro-living

Portland-Tiny-Rustic-micro-living

 

Dovolj o ameriški arhitekturi. Ravno pri naših italijanskih sosedih, v San Salvatore Monferrato, je na drevesu zrastla hišica, ki vsebuje vse potrebne sestavine doma (vključno s toaleto NA DREVESU), razen kuhinje. Če se boste kaj podili po severni Italiji, lahko tam tudi prespite, za 143 evre na noč preko Airbnb.

Tiny-Italian-treehouse

italian-tiny-living

 

Poljski oblikovalec Szymon Hanczar si je iz 13m² ustvaril zanimivo stanovanje, kjer ničesar ne manjka. Vsebuje spalnico, kopalnico, kuhinjo, mizo, prostor za kolo, pralni stroj in visečo mrežo. Sklepam, da stanovanje ni primerno za družino, je pa popolno za eno ali maksimalno dve suhi osebi. Več o fascinantnem stanovanju tukaj.

13sqm-minimal-living-space-small-living

13sqm-minimal-living-space-hanczar-6

 

Mizuishi Architect Atelier, japonski arhitekt je ustvaril družinsko stanovanje iz drobcene hiše nenavadne oblike. S slabimi 30 m² je pametno izkoristil vsako ped prostora, zdaj tu živi s partnerico in hčerko.

River-Side-House-1

 

Po finskih zakonih, koče pod 9 m² ne potrebujejo gradbenega dovoljenja. In arhitekt Robin Falck je imel v mislih ravno to, ko je gradil svoj nov prostor za oddih. V koči sta samo postelja in mala sofa, za vse ostalo pa poskrbi krasna lokacija in osupliv razgled. Če želite malo miru, je to definitivno vaša naslednja dopustniška destinacija. Vendar pa ne pozabite na par konzerv in vlažilne robčke.

Robin-Falck-Cabin-1

1 Comment

Mark
  • Jan 31 2016
SlkGoB http://www.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com

Leave Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen.