O Hudi lukni
Huda lukna je spletni generator idej, nasvetov ter drugačnih in inovativnih pogledov na urejanje, modifikacijo ali "pimpanje" doma. V Hudi lukni vas bomo zasuli s članki, predstavitvami, intervjuji, foto reportažami ter z vsem, kar diši po domovanju. Pa kar naprej, nič se sezuvat.

Leseno pohištvo za igranje in sanje O2

  • dekor, huda lukna, kisik, les, leseni izdelki, leseni objekti, leseno pohištvo, notranje oblikovanje, O2, skleda, stojalo za mobitel

Mali in veliki leseni objekti lahko stanovanje spremenijo v dom. Les je namreč material, ki na najbolj pristen način zadovolji našo željo po dotikanju nečesa toplega in mehkega, ter nam daje občutek povezanosti z naravo, ki jo bivanje v sodobnih interjerjih pogosto izključuje iz naših življenj.

5E4A9419

Ravno tega se je lotila Metka, ki pod imenom O2 oziroma KISIK, ustvarja unikatne lesene izdelke. Nastajajo v takšnem zaporedju, kot se porajajo ideje, saj je njihov namen omogočati veselje in vzbujati ljubezen. Pri nastanku in pri uporabi.

Metka se je z lesom srečala naključno, preko iskanja notranjega ravnovesja in miru. Hotela je obudit občutek izpred nekaj let, ko je več tednov zapored restavrirala staro dedkovo delovno mizo. Jo brusila, gladila, krpala in iz nje preganjala črve. To so bili trenutki zamaknjenosti, ko je svet okoli preprosto izginil in začutila je, da je les bistven del teh momentov, ker že sam od sebe izžareva to umirjenost, toplino, ravnovesje.

5E4A9366

Obrti je spoznala na moderen način, preko YouTuba, največje svetovne univerze, kamor zahajajo mojstri in delijo svoje znanje. Tam se je naučila vsega, od tega, kako z motorno žago razžagati hlod, do tega, kakšno polituro uporabiti za končni namaz, da bo les dobil tisti topel, zamolkel lesk. Doma si je ustvarila delavnico, kjer zdaj preživlja trenutke sreče, obkrožena s kosi lesa, orodja in vonjem po naravi. Pri težjih opravilih ji pomaga mož, ki vihti motorno žago, sama pa se loti opravil, ki zahtevajo bolj fin dotik, s katerim doseže žametno mehkobo lesa.

5E4A9219
Leseni izdelki varirajo vse od elegantno robustnih skled, skledic in servirnih desk pa do miniaturnega pohištva, ki omogoča domišljiji prosto pot in daje bivalnemu prostoru pravljični duh in vzdušje. Za tiste, ki smo žrtve takšne in drugačne tehnologije, se najdejo lesena stojala, ki držijo naše male ekrane pokonci tudi, ko imamo sami prepolne roke. Za knjigožerce je tudi poskrbljeno. Hiša za knjige je objekt, ki lahko sam po sebi dopolni prostor v funkciji mini skulpture, hkrati pa ima tudi svojo uporabno funkcijo, saj nam omogoča, da nanj odložimo še vedno odprto knjigo, brez mečkanja platnic, iskanja kazala ali testiranja spomina (kje je moja knjiga, kje sem prenehal z branjem, take stvari). Z lesenih desk, izdelanih v delavnici O2, vam bodo postregli govedino in govejo juho (v priloženi epruvetki) na dvorcu Zemono, Tomaž Kavčič pa je te deske, ki sledijo minimalističnemu duhu oblikovanja, uporabil za predstavitev svoje kuhinje na Expu 2015 v Milanu.

5E4A9253

5E4A9342

O2 izdelki so izdelani iz bio lesa slovenskega drevja, ki je raslo v popolnoma naravnih pogojih, brez umetnih posegov in kemičnih dodatkov. Premazani so z naravnimi premazi za les, večinoma z lanenim oljem, občasno tudi s čebeljim voskom.

Čudovite izdelke lahko najdete v knjigarni Konzorcij in v knjigarnah Mladinske knjige v Mariboru in Kopru.

Večina O2 izdelkov je izdelana iz oreha, saj je ta najbolj cenjen in plemenit slovenski les. Stoletja je vladal običaj, da so očetje hčeram za doto podarili orehovino, ki so jo s tem namenom dolga leta sušili pod napuščem domačega kozolca. Oreh oko preseneča s svojim tonskim bogastvom, ki se preliva od sivo bele preko lepih in bogatih rjavih tonov do skoraj črne barve.

image1 (2)

 

Kontakt: O2, leseno pohištvo za igranje in sanje, Metka Zver, 041 380 034, metka.zver@kisik.si

Foto: Saša Kovačič

0 Komentarji