O Hudi lukni
Huda lukna je spletni generator idej, nasvetov ter drugačnih in inovativnih pogledov na urejanje, modifikacijo ali "pimpanje" doma. V Hudi lukni vas bomo zasuli s članki, predstavitvami, intervjuji, foto reportažami ter z vsem, kar diši po domovanju. Pa kar naprej, nič se sezuvat.

Miniaturno enosobno stanovanje – Ljubljana, Šiška

Hude lukne je kategorija, kjer se bodo predstavila zanimiva, privlačna in atraktivna stanovanja, v katerih živijo pravi smrtniki, zato ne pričakujte plastičnega minimalizma ali kristalne čistoče, temveč pozabljene skodelice kav, prašne police in domači kaos.

V našem prvem članku bomo predstavili 33 m² enosobno, miniaturno najemniško stanovanje, kjer ni prostora niti za eno lončnico več. Kljub temu je stanovanje prijetno in dovolj prostorno za življenje ene osebe ali para. Pravzaprav to ni enosobno stanovanje, temveč garsonjera s predeljeno kuhinjo.

Kuhinja je precej majhna, kopalnica pa bizarno prevelika, tako da bi kuhinjsko mizo lažje postavil v kopalnico, kot pa v prostor, ki je za to namenjen.  Glavna, in obenem edina soba služi kot spalnica ter delovna soba hkrati. Stanovanje je bilo pred vselitvijo trenutnih najemnikov neopremljeno. Kot prazno platno, pripravljeno, da novi stanovalci na njem pustijo svoj vtis.

miza-kuhinja

Nedeljski zajtrk

kuhinja

Pogled v kuhinjo iz sobe

stojalo-zacimbe

Rustikalno stojalo za začimbe iz bolšjega sejma

postelja

Postelja iz europalet, lesena nočna omarica in benjamin postavljen v koš za smeti

Ob vselitvi se je z minimalnim stroški čez star, neprivlačen topli pod položil nov topli pod, tokrat z vzorcem lesa, ki je v kuhinjo prinesel nekoliko rustikalen, bolj domač videz. Stene so prekrite z raznimi grafikami, slikami in ostalimi nabiralci prahu, najbolj pa v oči pade staro, viseče stojalo za začimbe, pobrano iz bolšjega sejma. Okno krasi lepa neobdelana hrastova polica ter nekaj zelenja, ki razbije monoton razgled na blokovsko naselje.
Delujoča zapuščina jugoslovanskega Rade Končarja, ki služi kot hladilnik krasijo razni magnetki in grafični elementi, ki nekoliko omilijo zdelanost stare škatle.
Bela Ikeina mizica z leseno ploskvijo se lepo poda k lesenem podu in lesenim okenskim policam.

       

Glavna soba, ki je bila pred prihodom trenutnih stanovalcev prazna, je bila idealen prostor za izživljanje idej o opremljanju. Postelja je grajena iz lepo obdelanih in pobarvanih euro palet, poleg nje pa stojita lična nočna omarica iz orehovega lesa ter bujni benjamin, ki domuje kar v (nikoli uporabljenem) košu za smeti. Zaradi majhnosti prostora je vsa garderoba pospravljena v nizek predalnik, ki služi tudi kot TV komoda in odlagalec za vse vrste reči. Prostor krasita 2 retro stola – kralj stolov oblikovalca Nika Kralja, Rex  in zelen fotelj, privlečen kar iz kosovnega odvoza. Rumeno bela omara je dom knjig in škatel za razne drobnarije. V prostoru je moč opaziti nekaj glasbeno entuziastičnih elementov, kot sta črna akustična kitara in grafika albuma skupine Pink Floyd.

 

IMG_2214

Garderobni predalnik služi tudi kot TV komoda

IMG_2589

fotelj

Fotelj iz kosovnega odpada (levo)

rex

Stol Rex

Kot že omenjeno, je kopalnica nenavadno velika za tako majhno stanovanje. Živo rdeče ploščice so kombinirane z zeleno preprogo in razigrano poslikavo na tuš zavesi. Nad pralnim strojem je taktično nameščena grafika iz časa ameriške vojne, propaganda, ki naj bi dvigala delavsko moralo.

V mali predsobi je že vgrajena omara za shranjevanje plaščev in obutve, starih torb in ostale drobnarije. Na zidu visi plakat filma Clockwork orange, ki tudi v ta mali predprostor vnese malo energije in drugačnosti.

0 Komentarji