O Hudi lukni
Huda lukna je spletni generator idej, nasvetov ter drugačnih in inovativnih pogledov na urejanje, modifikacijo ali "pimpanje" doma. V Hudi lukni vas bomo zasuli s članki, predstavitvami, intervjuji, foto reportažami ter z vsem, kar diši po domovanju. Pa kar naprej, nič se sezuvat.

Naravna čistila za lepše domove

  • čiščenje, čistila, citronska kislina, eterično olje, kis, limona, maščoba, naravna čistila, ocetna kislina, pasta, soda bikarbona, voda, vodni kamen

Včasih do neverjetnih odkritij pridemo po popolnem naključju. Ko mi je nekega nedeljskega popoldneva zmanjkalo fluorescenčno zelenega čistila proti vodnemu kamnu, potreba po čiščenju pa je bila neizbežna, sem preko maminih nasvetov in Googla odkrila naravna čistila.

Vaše dlani po čiščenju ne bodo še dva tedna grobe in izsušene, v stanovanju ne bo dišalo po umetnih zelenih jabolkih in zemlja vam bo hvaležna. Tukaj je par nasvetov, kako z naravnimi produkti proti umazaniji.

Vinegar cleaning solution | Remodelista

 

Najbolj temeljna sestavina je KIS. Kis vsebuje ocetno kislino, zaradi katere ga tako radi uporabljamo pri čiščenju. V primerjavi z ostalimi produkti je izjemno poceni, nestrupen, naraven in deluje antibakterijsko. Za kuhinjske in kopalniške površine zmešajte pol lončka destiliranega kisa in en lonček vode. Čeprav vonj kisa precej hitro izgine, lahko po želji dodate še par kapljic eteričnega olja. Tako oboroženi se lahko lotite vodnega kamna, maščobe, ostankov mila na tuš kabini, celo rjavih madežev na čajnih skodelicah.

 

 

SODA BIKARBONA je pred kakim letom našla pot do mojega srca. Čudežni beli prašek se uporablja celo kot naravni pesticid ter dezinfekcijsko sredstvo. Soda bikarbona je krasna v kombinaciji z vodo. Dodamo ji par kapljic in postane pasta, s katero se lahko bojujemo proti keramičnim površinam, umazanim pečicam, vodnim kamnom v grelniku za vodo ali celo mastnim madežem na oblačilih. Če se želimo znebiti neprijetnega vonja iz koša ali hladilnika, posujemo sodo bikarbono na dnu koša oziroma v hladilnik postavimo odprt lonček. Kis in soda bikarbona lahko nadomestita detergent v pomivalnem stroju ter odmašita odtoke.

 

LIMONA vsebuje citronsko kislino, zato je dovolj močna, da odstrani mastne madeže ter pogosto delujejo kot belilo, hkrati pa oddaja lep vonj. Doma se vam verjetno v predalu skriva kakšna stara, strgana najlonka, v katero zavežete polovico limone in jo vržete v pralni stroj skupaj z oblačili, namesto mehčalca. Trik za odstranjevanje maščob: limono prerežemo na pol, jo potresemo s soljo in z limonino polovico podrgnemo površino. V zimskih dnevih limono narežemo na rezine ter postavimo na radiator. Tako prijetno odišavimo prostor brez umetnih kemikalij. 

 

Skrivni triki dobrih gospodinj:

Za čiščenje odtokov: v odtok stresite 1 skodelico sode bikarbone, zatem pa še 1 skodelico vrelega destiliranega kisa. Pustite, da učinkuje 30 minut in splaknite z vročo vodo.

Pralni stroj: 250 ml kisa zmešajte z detergentom ter dajte v pralni stroj. Kis bo perilo očistil, pobelil in tudi zmehčal.

Rože: če želite, da vam cvetje v vazi zdrži dlje časa, po parih dneh v vodo nasujte dve žlički sode bikarbone.

Rezalna deska: da bi jo razkužili,  jo obrišemo z belim kisom ali limoninim sokom.

Lasje: eno žlico sode bikarbone raztopimo v dva decilitra vode. Uporabimo enako kot šampon, le da se ne peni.

Univerzalno čistilo: 2 skodelici vroče vode, 1/4 skodelice kisa, 1 žlička sode bikarbone, 15 kapljic eteričnega olja. Vse dobro premešamo v steklenici z razpršilom in uporabljamo za čiščenje stranišč, kuhinje ali kopalnice.

 

0 Komentarji