O Hudi lukni
Huda lukna je spletni generator idej, nasvetov ter drugačnih in inovativnih pogledov na urejanje, modifikacijo ali "pimpanje" doma. V Hudi lukni vas bomo zasuli s članki, predstavitvami, intervjuji, foto reportažami ter z vsem, kar diši po domovanju. Pa kar naprej, nič se sezuvat.

Od kontejnerja do toplega doma

  • bambus, dom, hiša, jeklo, kontejnerji, les, moderno, nenavadno

Vse pogosteje v revijah in oddajah opažamo trend, ki se nam zdi vedno bolj mikaven. Kontejnerji, spremenjeni v dom. In še preden se boste začeli zgražati in odkimavati z glavo, dobro premislite. Kontejnerji so relativno poceni, ognjevarni, različnih velikosti, poleg tega pa imajo zelo dolgo življenjsko dobo. Po ocenah na svetu obstaja 24 milijonov praznih in neuporabljenih kontejnerjev, ki jih lahko kdorkoli spremeni v nekonvencionalno domovanje.

Arhitekturna firma arcgency je iz treh zloženih kontejnerjev ustvariha “WFH” hišo na Kitajskem. Ogrodje je ostalo isto, zunanjost pa je bila obložena z bambusom. Hiša je ustvarjena okolju prijazno, z zbirališčem deževnice, solarnim sistemom in zeleno streho.

Opazite bel valoviti zid? Notranjost kontejnerja. Stanovanje v Hustonu je zgrajeno kar iz treh, vse skupaj 142 m² bivalne površine. Cilj arhitekta Christopher Robertsona iz Robertston Designa je bil ustvariti kar se da atipično domovanje.

Photo by Jack Thompson

Poteet Architects firma, ki je znana po ponovni uporabi in reciklaži že obstoječih zgradb, je oblikovala hišo za goste iz kontejnerja. Notranjost je obložena z bambusovim lesom, terasa je narejena iz recikliranih pločevink, po strehi pa raste zelenica.

Photo by Chris Cooper

Živo zelen dom v Franciji je rezultat dela arhitektov iz CG Architects. Dva kontejnerja spodaj in dva na vrhu omogočajo dokaj tradicionalno postavitev prostorov, spalnice zgoraj in skupinski prostori v spodnjih kontejnerjih.

roundup-container-homes-crossbox-by-cg-architects

Adam Kalkin hiša v New Jerseyju je sestavljena iz petih kontejnerjev. Steklo prepušča naravno svetlobo, industrijski materiali, kot so jekleni nosilci in betonska tla, pa se nadaljujejo vseskozi hišo. Rustikalna tla in velika vrata iz mahagonija pa dom povežejo z naravo in okolico.

roundup-container-homes-adam-kalkin-califon-nj

Preprosta, z lesom obdana kontejnerska hiša stoji na podeželju v Španiji. Kot se za poletno rezidenco spodobi, lahko prijeten vetrič v krogu prijateljev uživate tudi na terasi, ki je ravno tako del kontejnerja.

roundup-container-homes-1

 

Nas vse bolj mika, da bi vzeli par kontejnerjev, zakupili parcelo in jih zlagali kot lego kocke. Če tudi vas zanima taka sodobna in privlačna rešitev, si lahko pogledate epizodo Grand designa, kjer se vam bodo kontejnerji samo še bolj priljubili.

 

0 Komentarji