O Hudi lukni
Huda lukna je spletni generator idej, nasvetov ter drugačnih in inovativnih pogledov na urejanje, modifikacijo ali "pimpanje" doma. V Hudi lukni vas bomo zasuli s članki, predstavitvami, intervjuji, foto reportažami ter z vsem, kar diši po domovanju. Pa kar naprej, nič se sezuvat.

Lov na pravi barvni odtenek za vaše stene

  • barvanje, barve, bela, oranžna, rumena, stene

Obstaja velik spisek razlogov, zakaj se določena barva ni izkazala kot dobra odločitev, ko ste jo prinesli domov in z njo prebarvali vaše zidove. Nekje med komentarji “ni možno, na embalaži barve je izgledalo čisto drugačno” in, “no, začnite pakirat, jaz se hočem preselit”, pa ugotovimo, da našim možganom pač ni všeč.

Dobro vemo, da vsaka barva drugače vpliva na človekovo dojemanje in počutje, ne smemo pa tega posploševati. Znano je, da se ljudje v zeleni sobi počutijo sproščeno in mirno, a še vedno se najdejo tudi posamezniki, ki se v isti sobi počutijo neprijetno. Tukaj je torej kratek spisek barv, kjer lahko ugotovite, zakaj vam grejo rdeče ploščice v kuhinji tako močno na živce.

A little boho, a little goth, a little global, layered over the traditional bones of this house in a way that feels eclectic and collected:

Črna

Kaj pričakujemo? Temačnost, sofisticiranost, žalovanje.
Črna barva je pogosto povezana z eleganco in prestižem, zato ima sposobnost, da predmet v črnem odtenku izgleda bolj luksuzno.

 

Rdeča

Kaj pričakujemo? Strast, toploto, jezo. Prostori z rdečimi zidovi izražajo udobje. Objekti v rdeči barvi izgledajo kot, da so bližje, kot pa če bi bili v drugi barvi.

 

ERIN_LITTLE_BBBLIVING-5916.jpg:

Oranžna

Kaj pričakujemo? Toploto, zabavo, pogum.
Oranžna stimulira vaš apetit, zato boste v oranžni kuhinji bolj lačni, kot v kuhinji katere koli druge barve.

 

Rumena

Kaj pričakujemo? Veselje, optimizem, kreativnost.
Vpliva tudi na nizko samozavest. Rumena barva ima sposobnost, da postanete bolj mentalno analitični in kritični, tudi do samega sebe.

 

H&M Home, spring 2016 collection, urban jungle, green collection, plants:

Zelena

Kaj pričakujemo? Narava, ravnotežje, počitek.
Zeleno pogosto povezujemo tudi z boleznijo. Če ima zelena barva rumen podton, jo vaši možgani lahko asociirajo s slabim počutjem.

 

Modra

Kaj pričakujemo? Umirjenost, inteligentnost, varnost.
Poleg vseh zgoraj naštetih emocij in občutkov je modra barva asociirana tudi z občutkom mraza. Dobesedno, fizičen mraz. Ljudje, ki jih rado zebe, se zato izogibajo hladnim barvam in raje poslužujejo toplih, poletnih odtenkov.

 

Bela

Kaj pričakujemo? Čistost, mir, preprostost.
Bela barva včasih deluje preveč neokrnjena in nedostopna, zato jo pogosto povezujemo z občutkom izolacije.

Hitri nasveti za izbiranje barve

  1. Začnite z majhno površino. Če ste zadovoljni z odtenkom nadaljujte na večje stene.
  2. Upoštevajte kakšno razpoloženje želite za določen prostor in temu primerno izberite barvo.
  3. Barvajte ob naravni svetlobi.

0 Komentarji