O Hudi lukni
Huda lukna je spletni generator idej, nasvetov ter drugačnih in inovativnih pogledov na urejanje, modifikacijo ali "pimpanje" doma. V Hudi lukni vas bomo zasuli s članki, predstavitvami, intervjuji, foto reportažami ter z vsem, kar diši po domovanju. Pa kar naprej, nič se sezuvat.

Prekmursko slamnato domovanje

  • eko gradnja, finski dizajn, notranje oblikovanje, prekmurje, slama, snopje

Na robu polj, v Murski Soboti stoji pritlična hiška štiričlanske družine, grajena iz lesa, ilovice in slame, tistih pravih, avtohtonih prekmurskih gradbenih materialov. Takšna eko gradnja sicer zahteva dodaten trud, vendar se izkaže kot prava, okolju prijazna odločitev. Lastnikovo poslovno sodelovanje s podjetjem Snopje je pripeljalo do krasnega končnega rezultata. Snopje je podjetje, ki ustvarja prostore, ki stanovalce obdajajo z mehkobo slamnatih bal, ščitijo s trdostjo apnenega ometa ali lesene fasade pred vremenskimi vplivi.

i-GpscwXJ-X3

i-TwCgKmZi-hVG8JKP

Mirna, preprosta notranjost je ravno tako kot zunanjost, prava paša za oči. Odprt bivalni prostor z velikimi steklenimi površinami hkrati dovoljuje svetlobi, da prosto vstopa v prostor in povezuje notranjost z zelenim vrtom.

i-Nvnjj5x-2221x905

Vse skupaj strmi k trajnostni zgradbi, tudi elementi v prostorih so rešeni kosi stare opreme, v katere je bilo vdihnjeno novo življenje.

i-gJcvKx3-X3

Osrednji odprti prostor zasedata kuhinja in dnevna soba z delovnih kotičkom. Temnejše stene v naravni barvi gline in kombinacija tal v naravni barvi betona, delujeta popolnoma v sožitju s toplimi, celo rustikalnimi kosi pohištva.

Zbirka ponovno oživljenih predmetov v prostor prinese domačnost, spominja na skupno zgodovino ljudi, s katerimi sta lastnika delila določeno obdobje v življenju.

i-mHSKtwJ-X3

Tako je umivalnik v sanitarijah nastal iz starega loparja za peko kruha in babičinega lonca in tam, kjer zdaj stoji televizija, so nekoč pripravljali koline.

i-WbK372g-X2

 

i-SjPMHb8-X3

i-v7jDJM3-X3

V sodobni kuhinji, s pridihom tradicionalne prekmurske črne kuhinje in zidom iz starih oranžnih opek, stoji še kredenca starih staršev, kjer kupi knjig dobijo svoj dom.

i-8nzktFZ-X3

V hladnih večerih se družina zbere okoli starega kamina finskega dizajna, ki poleg toplote, v prostor prinaša še samosvojo posebnost.

Foto: www.arh42.si
A
rhitektura:  www.arh42.si

0 Komentarji