O Hudi lukni
Huda lukna je spletni generator idej, nasvetov ter drugačnih in inovativnih pogledov na urejanje, modifikacijo ali "pimpanje" doma. V Hudi lukni vas bomo zasuli s članki, predstavitvami, intervjuji, foto reportažami ter z vsem, kar diši po domovanju. Pa kar naprej, nič se sezuvat.

Razsvetlite prostor kot profesionalec

  • luči, naravna svetloba, nasveti, sonce, sveče, svetila, svetloba

Obstaja stotine različnih načinov kako in kam namestiti luči. Na prvem mestu je praktičnost, saj bi verjetno tudi jamski ljudje raje pod stropom imeli žarnico, ki bi jo prižgali s stikalom in ne s kresanjem kamnov. Takoj zatem, na drugem mestu, pa je pomemben izgled luči, saj lahko s pravo izbiro popolnoma spremenite prostor. Če opremljate stanovanje od začetka ali pa samo želite osvežiti prostor z malo spremembami, izbiranje novih svetil je vedno zabavna naloga.

Copper pendant lamp in the kitchen

Naravna svetloba, električna svetloba in barve stanovanja so med sabo povezane. Če ima vaše stanovanje majhna okna, si raje umislite rolete, saj bi vam težke zavese pobrale še tisto malo svetlobe, kar pride skozi okna.

julien-renault-objects-rainbow-light-2

Svetloba je zelo pomembna pri ustvarjanju ambienta. Razpoloženje se lahko hitro spremeni iz umirjenega in romantičnega v živahno samo z eksperimentiranjem z različnimi načini osvetlitve. Če poleg sveč postavite ogledalo, se bo svetloba odbila in tako samo s plamenom sveče razsvetlite celoten prostor.

Ikea pendant light wired through wooden support... Taylor & Alana’s Carefully Crafted Hoboken Apartment:

Če ima vaše stanovanje velike prostore z visokimi stropi in želite doseči bolj udobno in domačo atmosfero, izberite raje več majhnih luči, ki bodo ustvarile nežno svetlobo in hkrati optično zmanjšale prostor. Pomislite kako boste svetila namestili, saj lahko svetloba s pomočjo različnih dizajnov ustvari zanimive vzorce na vaših zidovih.

The Loft is a breathtaking apartment in Amsterdam where a combination of design, art and craft...:

Da bi lahko kar najbolj izkoristili naravno svetlobo, morate že pri organizaciji stanovanja pomisliti, za kaj boste uporabljali določene prostore in vzeti v obzir, da se dnevna svetloba skozi leto precej spreminja. Sončna svetloba je idealna, toda v poletnih dneh, ko bo močno pripekalo, si je ne boste želeli direktno v vaši dnevni sobi. Maksimirajte naravno svetlobo tako, da nasproti oken obesite ogledalo, ki bo odbijalo sonce po celotnem prostoru. Namesto pravih, lesenih vrat med prostori, izberite steklena vrata, saj bo tako svetloba neomejeno potovala skozi stanovanje.

Električna svetloba nikoli ne osvetli prostora tako kot sonce, zato jemljite svetila kot ozadje za atmosfero. Z lučmi lahko preprosto ustvarite udoben ali dramatičen efekt v stanovanju. Za osvetlitev izberite kaj bolj inovativnega, kot navadno visečo žarnico. Priporočamo, da se raje odločite za več nežnejših svetil, kot par močnih žarnic, ki bi vaše stanovanje naredile dolgočasno in pusto. Osvetlitev naj ima več plasti, saj tako lažje regulirate in ustvarite želeno atmosfero.

Za določena opravila, kot na primer, branje, kuhanje in delo za računalnikom, potrebujemo prav specifična svetila. To so luči, ki morajo biti usmerjene v površino, ki je trenutno v uporabi. Takšna svetila rabijo vsaj 60-vatne žarnice, saj želimo, da je ta prostor močneje osvetljen kot vsi ostali.

one can never have to much light. though it will cost you, but hey, whatever floats your boat! check out livinginchico.com to find the place that's right for you:

Ker so prazniki že za vogalom, si lahko romantiko ustvarite z dišečimi svečami in prazničnimi lučkami, ki jih lahko namestite prav povsod, odvisno kako zelo že komaj čakate praznovanje.

A Dreamy Loft For A Young, Book-Loving Family in Oakland, CA | Design*Sponge:

0 Komentarji