O Hudi lukni
Huda lukna je spletni generator idej, nasvetov ter drugačnih in inovativnih pogledov na urejanje, modifikacijo ali "pimpanje" doma. V Hudi lukni vas bomo zasuli s članki, predstavitvami, intervjuji, foto reportažami ter z vsem, kar diši po domovanju. Pa kar naprej, nič se sezuvat.

Rož ni nikoli preveč – razen, ko jih je treba zalit

  • avokado, ficus, ficus elastica, ficus lyrata, gnojilo, nega, rastline, rože, sobne rastline, stanovanje, zalivanje

Danes pišem o svojem malem kraljestvu rož. Ura je deset zjutraj, nedelja. Ravno sem zalila vse rože in naredila obhod – preverila nove liste, odtrgala rjave, premaknila nezadovoljne. Vzelo mi je preveč časa, ampak za to sem se borila, ane. Za kopico rož, ki polepšajo vsak kotiček.

Poleti na balkonu, pozimi v spalnici. Liste Ficus Elastica vsake toliko obrišem s krpo, da odstranim prah. Še bolje je, če na krpo kapneš mleko ali žlico kokosovega masla.

Pa začnimo na začetku. Vse se je začelo pred 4 leti, ko sem v dar dobila svojo prvo “ne živim več doma” rožo. Monstero od moje mame. Preživela je 3 selitve, kupe prahu na listih ob renovaciji stanovanja, presajanje in iz ene monstere so nastale tri. To je bil začetek obsesivnega zbiranja rož in ozelenitve stanovanja.

Monstera na desni je najbolj nezahtevna rastlina ever sploh. Šeflera na levi pa ni nikoli zadovoljna, hkrati ji odpadajo listi in rastejo nove veje. Da ne govorim, koliko časa je bila izolirana v kopalnici, zaradi bolezni.

NEGA & ZALIVANJE
Občasno me kdo vpraša, kako je z nego rož, kdaj se rože zaliva, ZAKAJ MEN ROŽE UMIRAJO. Nisem čisto pravi naslov za to, saj je moje vodilo: improvizacija. Ob nakupu rože lahko skoraj vedno najdeš (v zemljo zapičeno) kartico, kjer piše vse o zalivanju, gnojenju in potrebi po soncu, hkrati pa lahko za bolj točna navodila posežeš tudi po guglu. Tam piše prav vse.

Poleti je potrebno bolj pogosto zalivanje, pozimi pa manj (kar pomeni poleti=1-2x tedensko, pozimi= 1-2x na dva tedna). Če ne veš točno, zapiči prst v prst (ha ha) – torej v zemljo. Če je zemlja suha, jo zalij. Če je zemlja še vedno vlažna, počakaj par dni. Večina smrti rož se zgodi zaradi preobilnega zalivanja, res. Znaki, da si rožo utopil so: žalostno te gleda vsa ovenela, saj s prekomernim zalivanjem zemljo otežiš in tako zapreš vse male prostorčke s kisikom, ki pa je pomemben za korenine. Prvi znaki so tudi rjave konice listov, temu sledijo rumeni listi in na koncu odpadanje listov.
V zgodnji pomladi sledi tudi gnojenje rastlin, ampak pazljivo, preveč gnojila poškoduje ali celo ubije rastlino. Manj je več.

KJE KUPITI?
Zdaj pa tako. Težko se uprem ugodni ceni rože v Hoferju ali Lidlu, kar pa se pogosto izkaže kot napačna investicija. Kar nekaj rož, ki sem jih prinesla domov, je prišlo v paketu z boleznijo. Poleg tega je pomembno, da podpiramo manjše vrtnarije, lokalne cvetličarne. Tam so zaposleni ljudje, ki so predani delu z rastlinami, ti lahko dajo kak nasvet o negi in vzgoji. Ravno pred kakim mesecem sem v vrtnem centru Kalia odkrila Ficus Lyrata po hudi ceni, spotoma pa odkrila še Ficus Elastica IN to na polici z odprodajo. Čista zmaga!

Lonce za rastline najpogosteje kupujem v Merkurju, Bauhausu ali Ikei – moji najljubši so klasični terracotta lonci. Zanimive lonce in kozarce najdem tudi na bolšjem sejmu. Za manjše rastline, kaktuse in sukulente uporabim razbite in zlepljene kavne skodelice, kozarce za vlaganje, …

Vsaka nova omara ali nova polica je priložnost za nove rože!

0 Komentarji