O Hudi lukni
Huda lukna je spletni generator idej, nasvetov ter drugačnih in inovativnih pogledov na urejanje, modifikacijo ali "pimpanje" doma. V Hudi lukni vas bomo zasuli s članki, predstavitvami, intervjuji, foto reportažami ter z vsem, kar diši po domovanju. Pa kar naprej, nič se sezuvat.

5 nasvetov za udobno študentsko stanovanje

  • študentsko stanovanje

Vem kako je, ko se iz toplega zavetja, kjer vse diši po sveže opranem perilu in pecivu, preseliš na svoje. Pa bodimo iskreni, ta “na svoje” ponavadi pomeni v pol-kletno stanovanje, ki ga deliš s tremi neznanci, ali pa študentski dom, kjer je na seznamu obvezne opreme Meglio (če še ne veš kaj je to, poguglaj, rešilo ti bo življenje) in ušesni čepki. Da si prve samostojne korake, stran od maminega mehčalca in očetovih sobotnih čistilnih akcij, malo olajšaš, je tukaj par nasvetov. 

  1. Tisto posteljnino, ki ti jo je prinesel božiček v drugem razredu osnovne šole, pusti doma. Čas je, da kupiš odraslo posteljnino. Razen, če te posteljnina s samorogi osrečuje, potem podpiram tvojo odločitev! Pri nakupu posteljnine moraš bit pozoren na velikost jogija in velikost odeje. Moja go-to trgovina za posteljnine je Ikea, sem pa frišno odkrila tudi H&M Home (ne vem, zakaj sem tako pozna), kjer je kar nekaj lepih posteljnin. Pa verjetno lahko kaj najdeš tudi v Momaxu, Lesnini in podobnih trgovinah. 

Posteljnina H&M Home

Bela posteljnina je odraz semi-odraslega človeka, ki ne zajtrkuje v postelji.

2. Z najemodajalci se je težko pogajati o večjih posegih v stanovanje. Been there, done that. Glede na to, da verjetno v študentskem stanovanju ne nameravaš pognati korenin, so večji vložki in spremembe popolnoma nesmiselni. Zato namesto po oranžni barvi za stene, posezi raje po plakatu, grafiki, sliki. Na zid lahko slike pritrdiš tudi z žeblji, ko pa boš zapustil/a stanovanje, žebelj odstraniš in zadelaš z zobno pasto (BELO ZOBNO PASTO, da ne bo pomote). 

Ikea MYRHEDEN okvir, mreža, prostor za obešanje ključev, zapestnic.

Slike, plakati, grafike, vse na stene! 

3. Čistoča! Je že res, da si se od doma odselil/a tudi zato, da ti starši ne bi več odrejali čistilnih akcij v soboto zjutraj, ampak vseeno. Enkrat tedensko organiziraj hitro čiščenje stanovanja, v to vpleti vse sostanovalce. Najlažje je, če narediš Excel tabelo (ha ha) oziroma na list papirja napišeš zadolžitve, ki jih morate opraviti. Sesanje, pomivanje kopalnice in stranišča, brisanje prahu, čiščenje kuhinje in hladilnika. Zakaj hladilnika? Ker se v hladilniku nahajajo posode z X tedni staro pašto, plesnive marmelade in skisano mleko. Odstrani to umazanijo, preden vam mikrobi pojejo cel hladilnik. 

Zapis o naravnih čistilih – TUKAJ

P.S.: Namesto stupenih čistil, uporabi sodo bikarbono in kis. 

4. Rože. Če se ti zdi naloga, da obdržiš rožo pri življenju preveč kompleksna, lahko tukaj prenehaš z branjem, ti prav nič ne zamerim. Rastlinje v prostoru ima zelo velik pomen. Prinese toplino, ustvari občutek udobja ter poskrbi, da je tvoj zrak čistejši. Prva roža, ki sem jo prejela v študentskem stanovanju je bila božična zvezda. Njeni lepi cvetovi so vztrajali dva tedna, potem je romala v koš. Ne oteži si življenja, kupi si raje kaktus, monstero, sukulente, drevo denarja, … Več o tem pa drugič! 

Zalivanje rož je priporočljivo 1x tedensko, pogosteje poleti. 

5. Vem, kako je povprečno študentsko stanovanje založeno s kozarci, skodelicami in krožniki.  Ko prideš v stanovanje, tam najdeš tri kozarce, šest vilic, dve žlici in dva krožnika. Sabo pa mogoče prineseš še skodelico za kavo in posodico za kosmiče. V času bivanja število pribora in posode raste in pada, odvisno od števila zabav, družinskih kosil in odtujenih kozarcev iz barov. Naj te razsvetlim s podatkom, da paket 6 kozarcev ne stane več kot 10 eur, pa tudi kak krožnik ne bo prizadel tvojega bančnega računa. Res. Odpelješ se lahko v Momax, kjer imajo velik izbor kozarcev, pribora in krožnikov. 

Kava iz domače skodelice > kava iz kozarca za vlaganje kumaric

2 Komentarji

Diva
  • Okt 11 2018
1. Ne obupaj nad bozicno rozo takoj ko ji odpadejo listi. Ona po cudezu vstane od mrtvih (okoli velike noci- sej ne). Res vstane in naredi nove listke. Prisezem. 2. Js sm v studentkih letih zivela sama in edina prednost tega je bila, da sem lahko lulala pri odprtih vratih. To je pripeljalo tako dalec, da sem pozabila zapret vrata tudi ko sem imela obisk. Ja, lajf.
scr888 judi
  • Okt 12 2018
If you have high search rank then there are chances that the task will visit could. A brand new topic might possibly be "Chevrolet", but even that is to exhaustive. http://www.itsfest.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=Opticaremanagedvision.net%2F__media__%2Fjs%2Fnetsoltrademark.php%3Fd%3Djom.fun

Leave Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen.